Befogadás Hangja Fesztivál - regisztráció

Eddig összegyűlt:

154 000 Ft

Indítva: 2024-03-01

Összefoglalás

 • Típus: Eseti
 • Régió / Terület: Magyarország
 • Lejárat: 2024-05-10
 • Típus: Fogyatékkal élők ellátása

A gyűjtés eredményei

Ráadás dalokkal, ülő, álló és kerekesszékes tánccal, közös énekléssel és vásárral vette kezdetét a kétnapos Befogadás Hangja Fesztivál május 8-án Budapesten. A rendezvényt a fesztivál fővédnöke, Dr. Herczegh Anita asszony nyitotta meg, kiemelve, hogy a befogadás az ember legtermészetesebb állapota, amihez találkozásra és valódi jelenlétre van szükség.

 

A MOMKult kupolatermében zenei produkciókkal kezdődött el az első Befogadás Hangja Fesztivál, melyen speciális szükségletű, testi vagy értelmi sérültséggel élő profi és amatőr művészek léptek fel. A fesztivál célja, hogy a művészeten keresztül megmutassa az épek és a sérültséggel élő emberek közti egyenlőséget. Hiszen a zenében és más műfajokban kifejezett érzések, mindenkiben ugyanazok, a művészet mindenki számára az önkifejezés eszköze, mely által mélyebben megismerhetővé válunk. Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik. A művészet a szívhez szól – mert a művészetben nincs akadály.

 

Ezt az üzenetet hangsúlyozta a fesztivál fővédnöke, Dr. Herczegh Anita asszony is nyitóbeszédében. „A művészet közösségében nincs jelentősége annak, hogy ki honnan jött, mit hordoz a puttonyában, milyen nehézségeket cipel.” Mint mondta, a művészet sosem egy emberes, kell hozzá az előadó és a közönség. Az előadás pillanataiban nem az számít, amink nincs, hanem amire képesek vagyunk. „Ilyenkor ember és ember közt az akadályok elveszítik a jelentőségüket. A különbségek nem tűnnek el, de a játék felemel, kisimít, egyenlővé tesz. A befogadás az ember legszebb, legtermészetesebb állapota. Nem kampány, nem jótékonysági akció vagy kötelezően elvárt, kikényszerített gesztus, hanem közös hang, a megtapasztalt öröm egymásban. Rácsodálkozás a sokféleségre. Ezt nem lehet messziről kattintással, vagy puszta adakozással megélni, csakis jelenléttel. Ezt tényleg érezni kell.” Herczegh Anita arra hívta a jelenlévőket, hogy keressék az alkalmakat, amikor együtt lehetnek, együtt örülhetnek azokkal, akiket a világ különféle szavakkal illet. „Akiket hol speciális szükségletűnek, hol fogyatékkal élőnek, hol egyszerűen csak „más”-nak neveznek. Az ilyen találkozásokra mindannyian egyformán rászorulunk, akik magunkat épnek és egészségesnek gondoljuk, talán még jobban, mint akik derűsen tudomásul veszik saját sebzettségeiket, hátrányaikat.” A fővédnök az LGT Nem adom fel című slágerét idézve – „minden szál összeér” - azt kívánta a fesztiválozóknak, hogy a megszólaló hangokon keresztül az egyes ember érzése, gondolata, szárnyalni tudjon, és a befogadásban összeérjen mindenki máséval.

 

 

A rendezvény egy 2023-ban indított összefogás eredménye, hiszen több száz nagylelkű ember anyagi támogatásával valósulhatott meg, akik a Szeretetszolgálat adományozz.hu oldalán keresztül segítettek abban, hogy összegyűljön a fesztivál megrendezéséhez szükséges anyagi háttér.

 

Hálásan köszönjük minden támogatónknak, hogy az esemény megvalósulhatott!

 

Leírás

A Máltai Szeretetszolgálat fesztiválján elismert, akadályozottsággal élő profi és amatőr előadóművészek lépnek fel május 8-9-én a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A részvételhez kattints a Regisztrálok gombra, majd az 1. lépés / Közlemény-Üzenet mezőben add meg, melyik napon, hány fővel érkeztek! (Regisztrációs díj: 1000 Ft/fő/nap.)

A Máltai Szeretetszolgálat azt vallja: minden ember érték, mindenki teljes a maga ajándékaival és sebzettségével együtt. Egymásért vagyunk, ezért egy személyt nem az határoz meg, mije nincs, hanem, hogy mije van, mert abból tud adni másoknak – s ez ép és speciális szükségletű emberekre egyaránt igaz. Egymás értékeire rácsodálkozni kiváló terep a művészet, hiszen alkotás közben nem a fogyatékosságainké, hanem meglévő képességeinké, tehetségünké a főszerep. Az ének, a zene, a tánc, a színház nyelvén a testi vagy értelmi akadályozottsággal élők is teljes személyiségüket, illetve a mindenkiben közös érzéseket fejezik ki: a művészet az a nyelv, amelyen a leginkább megérthetjük egymást.

A Máltai Szeretetszolgálat Csilla Háza Páty Integrált Intézmény ezért idén először szervezi meg a Befogadás Hangja Fesztivált a MOM Kult Kupolatermében május 8-9-én. Az eseményen testi és értelmi akadályozottsággal élő, profi és amatőr előadók állnak színpadra: fellép Agárdi Szilvia énekesnő, a Felhőjárók Mozdulatszínház, a Happy Feet Band, a Nemadomfel Együttes, a Tordasi Szivárvány együttes, a Vakrepülés Színtársulat és a fesztivál házigazdája, a Pátyi Máltai Zenekar (PMZ). A fesztivál műsorvezetője József Janka színésznő, televíziós lesz.


 

Befogadás Hangja Fesztivál – Helyszín, részletes program, regisztráció

Helyszín: MOM Kulturális Központ Kupolaterem, 1124 Budapest, Csörsz u. 18., Kapunyitás: 16:30

 

Részletes program:

 

Belépés online regisztrációval

Regisztrációs díj: 1000 Ft/fő/nap

Kérjük, az 1. lépés / Közlemény-Üzenet mezőben add meg, melyik napon, hány fővel szeretnétek részt venni az eseményen.

A fesztiválon összegyűlt adományokból a Máltai Szeretetszolgálat a Pátyi Máltai Zenekar tagjai számára hangszereket és speciális zenei szaktanári segítséget biztosít majd előadói pályájuk folytatásához.

Minden belépő ajándékot kap!

 

 

 

 

Magyar Kurír - Kiénekeljük, ami bánt – Találkozás a Befogadás Hangja Fesztivál házigazdáival

 

 

A fellépők:

Agárdi Szilvia Szenes Iván-díjas énekesnő a Csináljuk a fesztivált! 2. évadának győztese,  az Úgy szeretném meghálálni című slágerrel. Szilvia a The Voice-Magyarország hangja versenyében lett ismert országszerte 2012-ben. Duettjük Pál Dénessel egy országot ragadott meg. 2013-ban a Dal versenyében a döntőig jutottak. 2016-ban Szilvia önálló dallal jutott a Dal Eurovíziós válogatójába.

Felhőjárók Mozdulatszínház: Több mint húszéves a Felhőjárók Mozdulatszínház, melynek tagjai kihívással élő emberek, akik a gesztusok nyelvén üzennek mindannyiunk által megélt érzelmekről, örömről, félelemről, elhagyatottságról, befogadásról. A mozdulatokban, érintésekben egyedi, hiteles és bátor művészi eszközökkel fejezik ki, hogy az ember hogyan kapcsolódik az őt körülvevő világhoz. A százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház 2003-as alapítása óta számos hazai és külföldi kulturális rendezvényen, fesztiválon szerepelt már nagy sikerrel. A társulat célja, hogy az „egyek vagyunk”-érzését erősítse közönségében, és azt képviselje, hogy akár ép, akár fogyatékossággal él, az ember ugyanarra vágyik: szeretni és szeretve lenni.

Happy Feet Band: A marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány ATRIUM nappali központjába járó értelmi akadályozottsággal élő fiatalok és önkéntesek részvételével alakult meg a Happy Feet Band 2013-ban. Az együttes szociális és zeneterápiás csoportként indult, ám hamarosan egyedülálló énekes-hangszeres produkcióvá nőtte ki magát. Az alapítvány 2016-ban megszervezte az Art for Change fesztivált, ahol a Happy Feet óriási sikert aratott, ez volt a kiindulópont, ahonnan az együttes elindult a siker útján, és alig néhány év alatt különböző nagyszabású kulturális és zenei rendezvények visszatérő fellépőjévé vált. Az együttes tagjai Radu Cismaș önkéntes, zenekarvezető, billentyűs, valamint Barabás Dalma, Heghieș Laura, Mihai Butilcă és Adela Stan énekesek.

Nemadomfel Együttes: Egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók – ez a Nemadomfel. 2006–ban a fogyatékossággal élő fiatalok összefogtak, és az utcán zenélve gyűjtötték össze az alaptőkét az induláshoz. Az együttes 2007-ben már jótékonysági koncertet szervezett a Papp László Sportarénába árva gyerekek javára. A Nemadomfel zenekar tagjai őszinte lelkesedésükkel, ismert slágerek mellett saját szerzeményekkel, rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával sztárelőadók mellett is megállják a helyüket bármely színpadon.

Vakrepülés Színtársulat: A Vakrepülés Színjátszó Egyesület 1998-ban alakult látássérült fiatalok közreműködésével. Ez akkoriban egy egyedülálló kezdeményezésnek számított világszerte. A társulat teljes sötétben, a párnákon ülő közönséget bevonva játszik a színpadon, előadásaik a látáson kívül a többi érzékszervet maximálisan kihasználják: a vizuális látványt a hangok, illatok, mozdulatok, a tapintás és az ízek élményével helyettesítik. Az interaktív produkciók a közönséget művészi tapasztalatokon keresztül vezetik közelebb a látássérült emberek világához. A Vakrepülés Színtársulat művészei arra hívják fel a figyelmet, hogy a látássérültek ugyanolyan emberek, mint bárki, csupán másként érzékelik a világot.

Tordasi Szivárvány együttes: Ahol a hangokon túl a színeknek is fontos szerep jut: a Tordasi Szivárvány együttes létrejöttéhez a színkottás módszer adta meg a kezdőlökést, így tanultak meg muzsikálni azok az értelmi és halmozottan sérült fialatok, akik a KOSZISZ Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézményben kaptak ellátást. Az integrált formában működő zenekar 1998-ban alakult, s azóta utcafesztiválok, falunapok, gálák, ünnepségek állandó résztvevői, sőt külföldön is – például Hollandiában, Németországban, Portugáliában, Franciaországban, Szlovákiában, Erdélyben – számos rendezvényen képviselték országunkat. Műsorukban elsősorban magyar előadók dalait játsszák. Az együttes tagjai – Dick Edina, Bíró Richárd, Farkas Gergő, Horváth Zoltán, Vass Árpád – esélyt szeretnének adni a fogyatékkal élő előadóknak, és kaput nyitni a társadalomban a fogyatékos emberek művészetének elfogadására.

Pátyi Máltai Zenekar – PMZ: 2020 tavaszán a Máltai Szeretetszolgálat pátyi lakóotthonai egyik legnehezebb időszakukat élték. A Covid19 járvány miatti teljes lezárás hónapjai alatt az intézmény egyik munkatársa, Varga-Berta Zsolt és hét lakó mertek nagyot álmodni, és zenélni kezdtek. A hangszertanuláshoz és a szerepléshez szükséges lelkesedés, összhang és felelősségtudat már megvolt, a gyakorlásra pedig elég idő adódott, így a Pátyi Máltai Zenekar 2021-ben már nagyközönség előtt is sikeres, hangulatos koncerteken mutatta be zenei tudását, s azóta is neves magyar előadók innovatív módon feldolgozott dalait játssza, egyedi stílusban. A PMZ muzsikusai: Varga-Berta Zsolt – gitár, ének, Lotz Károly – gitár, szintetizátor, ének, Csige Zoltán – dob, ének, Miller Ottó – ének, Vajda Gyöngyi – ének, Kovács Krisztina – kísérő hangszerek.

József Janka színészként és narrátorként dolgozik, korábban a Duna Televízió bemondója volt. Pályája során angoltanítással, újságírással, majd több mint tíz évig rendezvényszervezéssel is foglalkozott. Magyar és külföldi közönség részére nemzetközi konferenciákat, kulturális programokat, családi és sportnapot szervezett, melyeken műsorvezetőként is közreműködött – s ebben a szerepben találkozhat vele a közönség a Befogadás Hangja Fesztiválon is.

Kérjük, az 1. lépés / Közlemény-Üzenet mezőben add meg, melyik napon, hány fővel szeretnétek részt venni az eseményen.

Ők már segítettek

 • Szűcs Péter

  Ft

 • Murányi Marian

  Ft

  Hajrá!
 • 1 000 Ft

 • Ft

  Sok sikert kívánunk.
 • Zétényi Sándor

  Ft

 • Lotz károly

  10 000 Ft

 • Gere Tibor

  1 000 Ft

 • Szilágyi-Major Szilvia

  Ft

 • Újfalusi Zoltán

  2 000 Ft

  Május 8-a 2 fő Csóti Kosztandina Ujfalusi Zoltán
 • Szeép Zoltánné

  Ft

 • 1 000 Ft

 • 1 000 Ft

 • 10 000 Ft

 • Nagy Rita

  Ft

 • Ujfalusi Zoltán

  1 000 Ft

  2024. Május 8-án, párpmmal, két fővel szeretnénk részt venni a fesztiválsorozaton.
 • Zoltán Gertrúd

  Ft

 • Együd Zsolt

  Ft

 • Tóth Anna

  Ft

 • Miller Otto

  2 500 Ft

 • Boda Zsolt

  2 500 Ft

  Boda Zsolt, május 09, 1 fő
 • Eleonóra Szulyák

  Ft

 • Romhányi Tamás

  1 000 Ft

 • Bognár László

  6 000 Ft

  3 fő 2 nap
 • 3 000 Ft

Adományt gyűjtő szervezet

#

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_neve

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_cime gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_osszes_gyujtese

Helyszín


google map code for website

Címkék

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.