Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak

Eddig összegyűlt:

54 188 783 Ft

Indítva: 2023-02-06

Összefoglalás

  • Típus: Eseti
  • Régió / Terület: Nemzetközi
  • Lejárat: 2023-12-31
  • Típus: Vészhelyzetkezelés Nemzetközi segélyezés

Leírás

A magyar segélyszervezet Szíriában három katasztrófa sújtotta városban nyújt humanitárius segítséget, két mobil klinikát telepít és az ellátásra szorulók fogadására, elsődleges segítségnyújtásra szolgáló „hotspotot” alakít ki helyi partnerszervezeteinek közreműködésével.

 

Gyűjtés a földrengés károsultjainak

A február 6-i földrengések során Szíriában kártyavárként omlottak össze a háborúban meggyengített szerkezetű házak. Csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedes helyi tapasztalataira alapozva azonnal megkezdte a segítségnyújtást: Szíria három katasztrófa sújtotta városában indított humanitárius programot, mely során két mobil klinikát telepít – ezek közül az egyik már szolgálatba is állt Latakiában. A Szeretetszolgálat partnerszervezetei közreműködésével „hotspotot” is kialakít, ahol élelmet, innivalót, higiéniai eszközöket biztosítanak a segítséget kérő embereknek. A helyi segítségnyújtással párhuzamosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a földrengések károsultjainak megsegítésére.

 

VIDEÓ: február 7-én Szíriába utazott a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Solymári Dániel

 

VIDEÓ: Működésben az első mobil klinika a földrengések helyszínén Szíriában

 

Emberi ésszel nem nagyon lehetne rosszabbat elképzelni - Solymári Dánielt kérdezte a szíriai állapotokról Bihari Ádám, a HVG munkatársa:

 

hvg.hu: Milyen az időjárás most Aleppóban?

Solymári Dániel: Az időjárás nagyon zord, fagypont körüli a hőmérséklet. Tegnap egész éjszaka ömlött az eső, mindenki elázott, mert az emberek nem mernek visszamenni a házakba. Félnek, hogy az épületek a szerkezetük instabilitása miatt rájuk dőlnek. Mindenki kint van az utcán, vagy sátrakban, ahol viszont nincs fűtés, mert nincs áram.

hvg.hu: Mennyire járhatóak a határok? A hírek szerint több határállomás is összeomlott.

S.D.: A Máltai Szeretetszolgálat részéről most már több mint egy évtizede itt dolgozunk, van tartózkodási engedélyünk, tudunk dolgozni. Viszont részint a nemzetközi szankciók, részint pedig a belépési korlátozások miatt nincsenek nemzetközi kutatócsoportok Szíriában.

Megnehezíti a közlekedést, hogy az országban még mindig aktív az an-Nuszra Front és az Iszlám Állam helyi szervezetei, ezért kerülőutakon lehet haladni és sok katonai átkelőhely is. Márpedig az eszközöket el kell juttatni a raktárokból a kárhelyekre.

Aleppóban a libanoni hadseregnek vannak emberei, illetve a helyi karitatív szervezetek, a Vörös Félhold is munkatársai is viszonylag jelentős számban dolgoznak, de a helyi katasztrófavédelem kapacitásai annyira limitáltak, hogy nem igazán vannak gépesített eszközök, egységes, szakértői koordináció. Az egyes kárhelyeken, amelyek elszórtan találhatóak a városokban, gyakran kézből-kézbe adogatják a köveket.

hvg.hu: Hogyan tudnak ezeken az állapotokon segíteni?

S.D.: A Szeretetszolgálat jelenléte nem elsősorban a kereső-kutató munkához kapcsolódik, hanem az azt kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtjuk – meg merem kockáztatni, hogy szinte egyedüliként.

Mobil orvosi eszközökkel vagyunk jelen Latakiában és Aleppóban, ami mentőautókat jelent és mobil konténereket, ahol kisebb műtéti beavatkozásokat is el tudunk végezni. Ezenkívül humanitárius hotspotokat működtetünk, ahol sátrakban élelmiszert, italt és egészségügyi higiéniés eszközöket adunk azoknak, akik elvesztették az otthonaikat, vagy nem mernek visszamenni egykori otthonaikba. Mi, a Szeretetszolgálat munkatársai a héten segítjük a két mobil orvosi helyszín elindítását. Latakiát néhány órával ezelőtt hagytuk el, ezekben a percekben érünk a kollégáimmal Aleppóba, itt is elindítjuk ezeket a szolgáltatásokat holnap reggeltől, amiket azután a szír kollégáink vesznek át és üzemeltetnek két hónapon keresztül.

hvg.hu: Milyen típusú sérülésekkel érkeznek elsősorban az emberek?

S.D.: A sérülések jellemzően az összedőlt épületek, az emberekre omló falak miatt szenvedett traumás sérülések, de nagyon jelentős az ellátás szempontjából a pszichoszomatikus és egyéb mentálhigiéniés tünetek kezelése is. Éppen ezért általános sürgősségi ellátás biztosítását végezzük.

hvg.hu: Lehet arról tudni, hogy hányan vannak még a romok alatt és meddig lehet még esélyük a túlélésre?

S.D.: Ez versenyfutás az idővel. A szír-magyar csoport szerdán, két nappal a tragédia után is talált még túlélőt a romok alatt. Én úgy tapasztaltam, hogy Szíriában jelenleg nem képesek regisztrálni az elhunytak számát. A sajtóban keringő számok egészen biztosan nagyon messze állnak a valóságtól, sokkal magasabb lehet a valós szám. Az én információm szerint csak Aleppóban 60 ezer, Latakiában 35-40 ezer ember érintett valamilyen módon.

hvg.hu: Mi most a damaszkuszi kormány által ellenőrzött területekről beszélünk, mi a helyzet Idlib tartománnyal, ami a lázadók ellenőrzése alatt áll?

S.D.: A tartomány, főleg a magja még mindig kiesik a kormányzati ellenőrzés alól, ráadásul Idlib rajta van azon a vonalon, amelyet a legjobban érintett a földrengés. Oda nem jut el innen segítség. Leginkább a szomszédos települések segítenek egymáson, amennyire tudnak.

hvg.hu: Egy többszörösen traumatizált társadalomról beszélünk. Hogyan viselik az emberek a katasztrófa utóhatásait? Hogyan tudjuk ezt innen Magyarországról elképzelni?

S.D.: Én nem vagyok biztos benne, hogy el tudjuk képzelni. A Máltai Szeretetszolgálat részéről már több mint 10 éve dolgozunk itt, a háború alatt is, de azt a mentális állapotot, ami most uralkodik, még én sem tudnám átadni szavakkal. Egy végtelenül elárult és elárvult nemzetről beszélünk. A szankciók még érvényben vannak Szíriával szemben, így nem tudnak a nemzetközi csapatok bejutni, nehéz vízumot szerezni, a bankrendszer jelenleg nem működik, nincs áram és üzemanyag sem. Nekünk is pillepalackokban kellett literenként beszerezni az üzemanyagot. Ebben a realitásban élik a mindennapjaikat a szírek.

Tragikus a helyzet, emberi ésszel nem nagyon lehetne ennél rosszabbat elképzelni.

 

 

Pillepalackokból tankolják a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőit Szíriában

A szíriai földrengések sújtotta Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által irányított segítő csapat. A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő, és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat. Latakiában már az első napon több száz beteget látott el az oda érkezett három rendelő. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a kárhelyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket pille palackokban vásárolt üzemanyaggal sikerült megtankolni.
A segítő pontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek fel, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.
Latakiában mintegy negyven nagyobb kárhelyszínen zajlanak a mentési munkálatok, sok helyen a lakosság kézről kézre adogatja a törmeléket. A Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetei mintegy 30-40 emberel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy kárhelyszínen több tucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is, szerdán négy túlélő kiemelésében működtek közre. A mentést a fagypont alatti hőmérséklet, időnként a szakadó eső is nehezíti. Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk.

 

 

 
 

 

 

 

 

Ők már segítettek

  • Szanka László

    2 500 Ft

Adományt gyűjtő szervezet

#

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_neve

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_cime gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_osszes_gyujtese

Helyszín


google map code for website

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.