× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

Hajléktalan emberek

Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. Ezért a mindennapi ellátás és gondoskodás mellett a szervezet fontos feladata, hogy felhívja a figyelmet a rászoruló emberek ügyére.

Mi így TÁMOGATJUK őket

Évente 17 800 hajléktalan ellátása

Helyi hajléktalanellátások működtetése:
éjjeli menedékhelyek, ideiglenes téli krízisszállások, magasabb komfortot nyújtó átmeneti szállások

Utcai Gondozó Szolgálat
24 órás diszpécserszolgálat és krízisautó télen

Ingyenkonyhák, Ételosztás
Mozgó orvosi rendelő, tüdőszűrő busz

Hajléktalan háziorvosi rendelő
Fertőtlenítő állomás, hajléktalan lábadozók

Program brossúrájának letöltése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte több városban működteti a helyi hajléktalanellátó rendszert, a fővárosban kialakult feladatmegosztás alapján pedig a budai oldal ellátása tartozik hozzá. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Évente mintegy több ezer hajléktalan embert lát el a máltai szervezet nappali melegedőkben, éjszakai menedékhelyen, krízis szállókon, átmeneti szállásokon, hajléktalan emberek idősek otthonában, ápoló-gondozó otthonban, valamint rehabilitációs intézményekben. Mindazokról, akik nem veszik igénybe az intézményi ellátást, az utcai gondozó szolgálat munkatársai gondoskodnak, élelmet, forró teát, meleg ruhát, takarót, szükség esetén vízhatlan fóliát visznek a szabadban éjszakázó hajléktalan embereknek. A novembertől márciusig tartó téli krízisidőszakban 24 órás diszpécserszolgálat fogadja a segítségkérő hívásokat, és krízisautót küld a helyszínre.

A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi ellátásainak része a tüdőszűrő busz, amely évente mintegy hatezer hajléktalan ember vizsgálatát végzi el. Budapesten közlekedő és az ételosztások alkalmával is üzemelő mozgó orvosi rendelőben pedig akár TAJ kártya nélkül is végeznek vizsgálatot az önkéntes orvosok.  A Szeretetszolgálat több városban háziorvosi szolgálatot és járóbeteg ellátást üzemeltet önkéntes orvosok és szakemberek bevonásával, és a máltai szervezet volt az első, amely szemüveget készíttetett a hajléktalan embereknek. A helyi önkéntes csoportok pedig melegételt és ruhát osztanak, foglalkozásokat tartanak a hajléktalan emberek számára, kirándulásokat és közösségi alkalmakat szerveznek, hogy az elveszett társas kapcsolataik helyett újakat építhessenek. A máltai szemléletmód szerint ugyanis hajléktalan ember nem abból válik, aki elveszíti a lakhatását, hanem aki elveszíti az emberi kapcsolatait.

A Máltai Szeretetszolgálat álláspontja, hogy az utca senkinek nem lehet otthona, ezért a különböző rehabilitációs programokat indít és működtet a szervezet, melyek során számos hajléktalan ember kap segítséget élete újrakezdéséhez, a munkába álláshoz és önálló életvitelének megteremtéséhez.

 

Regionális diszpécserszolgálatok elérhetőségei.További programjaink

Máltai Szeretetszolgálat - Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak
Máltai Szeretetszolgálat - Ukrán válsághelyzet
Máltai Szeretetszolgálat - Orvosolt gondok
Máltai Szeretetszolgálat - Egymás kezét fogva
Máltai Szeretetszolgálat - Az utca emberei
Máltai Szeretetszolgálat - Tisztelet az éveknek
Máltai Szeretetszolgálat - Játszani is engedd
Máltai Szeretetszolgálat - Határainkon túl

Adományozás