× Főoldal 1% Adományozás Kapcsolat

Segítségnyújtás a háborútól szenvedő embereknek

"Kétségbeesett, reményvesztett, családjukat vesztett emberek, édesanyák férjük nélkül, gyerekek az apjuk nélkül, idős szülők fiaik nélkül, betegen, kilátástalanul... Minden követ megmozgatunk, minden szálat összekötünk, minden emberileg lehetségest megteszünk, hogy ezek az emberek megpihenhessenek, és reményt kapjanak. A megfeszített munka mellett imáinkban is hordozzuk őket, és minden segítőt." - munkatársunk a helyszínről.

A rosszra az egyetlen válasz a jó cselekedet lehet, ez az egyetlen eszköz kezünkben.

„Háború van a szomszédunkban, halljuk a féltő szavakat. A háborúban nem vehetünk részt, ugyanakkor a segítségnyújtásból nem maradhatunk ki!” – mondja az ukrán válsághelyzetben segítségnyújtásra bíztató felhívásában Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. A karitatív szervezet vezetője a videóban elmondja, a Szeretetszolgálat támogatja az otthon maradt bajban lévő embereket, ugyanakkor felkészült az ideérkezők fogadására is. „Szeretnénk, hogy meg tudják érezni azok, akik velünk találkoznak, hogy nem csak házaink vannak, nem csak otthonaink vannak, hanem befogadó szívünk.” Az alapító elnök kiemelte, a rosszra az egyetlen válasz a jó cselekedet lehet, ez az egyetlen eszköz kezünkben. Kozma Imre atya azt kérte, aki segíteni szeretne, ne mulassza el, mert aki jót, tesz, az életet ment. Kozma Imre atya felhívása az ukrán válsághelyzetben

A felhíváshoz Dr. Herczegh Anita asszony, Áder János köztársasági elnök felesége is csatlakozott, aki arra kér, aki teheti, csatlakozzon az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek megsegítéséhez azzal, hogy támogatja a Máltai Szeretetszolgálat humanitárius programjait. Herczegh Anita asszony felhívása az ukrajnai válsághelyzetben

Program brossúrájának letöltése

Az ukrajnai háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több mint 100 ezer menekülő embernek nyújtott segítséget. Három kiemelt feladatot határozott meg a válság kezdetekor a máltai szervezet.

ÉRKEZÉSKOR

Segíti a Magyarországra érkező menekülőket az érkezésük során. A Beregsurányban, Budapesten, Győrött, Debrecenben és Miskolcon működő segítőpontok a szó igazi értelmében vett menedékhelyek, ahol információval, szálláshellyel, utazásszervezéssel várják az érkezőket.

AZ UKRAJNÁBAN MARADÓK TÁMOGATÁSA

A beregszászi Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelentős mennyiségű adományt juttat az ukrajnai belső menekülők ellátására, nemcsak Kárpátaljára, hanem azon túlra is.

A TARTÓSAN MARADÓK INTEGRÁCIÓJA

A Máltai Szeretetszolgálat segíti a Magyarországon maradó családok letelepedését, anyagi és lelki támogatással segíti beilleszkedésüket, életük újrakezdését.

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indít. Aki segíteni szeretne, a karitatív szervezet számlaszámán, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet.


Céges adományozók az adott pénzbeli adományt elismert költségként elszámolhatják, valamint igazolásunk birtokában az adomány értékének 20%-át adóalap-csökkentő tételként elszámolhatják a társasági adó megállapításakor. Az igazolás kiállítása érdekében kérjük, a közleményben tüntessék fel a cég adószámát és az e-mail címet, amelyre küldhetjük az igazolást.

 

„Egy éve kezdődött a háború. imádkozunk azért, hogy minél előbb béke lehessen.” - VIDEÓ

 

Egy év alatt 115 ezer Ukrajnából elmenekült embernek nyújtott segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül több tízezren a beregsurányi segítő ponton, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai között élték át, hogy a menekülés véget ért, immár biztonságban vannak. A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta 1200 ember érkezett Beregsurányba, bár a számuk később jelentősen lecsökkent, a máltai szervezet még egy év után is 24 órás ügyeletet tart fenn a határon, és fogadja az érkezőket.

A Szeretetszolgálat Budapesten és több településen is ideiglenes szállást működtetett, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhettek az úticél nélkül érkezők. Míg a máltai szervezet gondoskodott róluk, kisbabák születtek, menekülés közben szétszakadt családok találtak egymásra, betegek gyógyultak. A menedékhelyen lehetőségük nyílt átgondolni a sorsukat érintő kérdéseket, megtervezni a jövőjüket.

A tovább nem utazó családok Magyarországon maradásukhoz, és a beilleszkedésükhöz kaptak támogatást. Tízezrek részesültek a mindennapos életüket megkönnyítő adományokban, 170 ukrán család pedig egyéves integrációs programba kapcsolódott be, hogy a későbbiekben saját keresetükből legyenek képesek eltartani magukat, miközben gyermekeik beilleszkednek a magyarországi óvodákba, iskolákba.

 

Egy év alatt 570 tonna segélyszállítmányt vitt Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az Ukrajnában maradó belső menekültek ellátására átszállított adományok értéke 570 millió forint. A Szeretetszolgálat segítő programjaihoz több mint 7 ezer támogató járult hozzá. Voltak napok, amikor négypercenként érkezett valamilyen felajánlás. Az adományok jellemzően a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz, de Ukrajna távolabbi településeire is indultak adománnyal megrakott konvojok. A szállítmányokat a szükségletek alapján állította össze a Máltai Szeretetszolgálat, a kéréseknek megfelelően vitt egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket a folyamatosan szállított élelmiszerek mellett.

 

Egy év alatt új ellátási formákat vezetett be, és a tömeges segítségnyújtás feltételeit is megteremtette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Amikor a legtöbb menekült érkezett, naponta 400 ember végzett önként vállalt munkát a segítő programokban. A menekülők ellátása idővel rendszerezett munkafolyamattá vált, az önkénteseket főállású dolgozók váltották fel. Egy év után 90 családsegítő, tolmács és szociális munkás gondoskodik az ukrajnai családokról, a munka folytatásához pedig telepíthető konténerek, járművek és felszerelések állnak készenlétben. A menekülőknek nyújtott támogatások során a Máltai Szeretetszolgálat több újítást is bevezetett a tömegeket kiszolgáló karitatív munkában, széles körben alkalmazni kezdte például a humanitárius kártyát. A speciális bankkártya célzott támogatást tesz lehetővé, mivel csak az előre beállított termékkör vásárlását engedélyezi, menekülők ezzel jellemzően élelmiszert, gyógyszert és ruhaneműt vásárolhattak.

 

Kérjük, tekintse meg részletes beszámolónkat is, amely kronológiával és a kiemelt programelemek ismertetésével idézi fel az elmúlt évben e területen végzett tevékenységeinket.

 

 

 

 

Kérjük, adományozáskor iratkozzon fel hírlevelünkre is!További programjaink

Máltai Szeretetszolgálat - Gyűjtés a szíriai földrengés károsultjainak
Máltai Szeretetszolgálat - Ukrán válsághelyzet
Máltai Szeretetszolgálat - Orvosolt gondok
Máltai Szeretetszolgálat - Egymás kezét fogva
Máltai Szeretetszolgálat - Az utca emberei
Máltai Szeretetszolgálat - Tisztelet az éveknek
Máltai Szeretetszolgálat - Játszani is engedd
Máltai Szeretetszolgálat - Határainkon túl

Adományozás