Tűzifát szállítottunk rászorulóknak

Csaknem harminc mázsa tűzifát szállított rászoruló embereknek február 6-án a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi hajléktalanellátó központjának utcai szolgálata.

Tűzifát szállítottunk rászorulóknak

_____

Csaknem harminc mázsa tűzifát szállított rászoruló embereknek február 6-án a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi hajléktalanellátó központjának utcai szolgálata. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. idén 200 mázsa tüzelőt ajánlott fel a máltai szervezetnek, a hajléktalanellátásban dolgozó munkatársak ebből a készletből vittek három, a város határában lévő Csatár-hegyen élő nélkülöző családnak. Egy család nyolc-tíz mázsa fát kap, amely körülbelül egy hónapra elegendő. Egy mázsa fa ára 5430 forint lenne - de ezt a pénzt a családok így másra fordíthatják.
 
A korábban a murvabányához tartozó, most fakitermelést szolgáló telephelyen két hajléktalan ember pakolta fel a huszonöt centis fahasábokat a máltai gépjármű rakterébe. Lajos és Zoltán a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza átmeneti szállóján laknak, és részt vesznek a máltaiak által szervezett tranzitfoglalkoztatási programban. Egy évben nyolc hónapon át hetente kétszer hat órában dolgoznak, főleg fizikai munkát végeznek, szemetet szednek, illegális szeméttelepet számolnak fel, adományt, tűzifát pakolnak. A tranzitfoglalkoztatásba munkaerőpiaci szempontból többszörösen hátrányos helyzetű embereket von be a Szeretetszolgálat, a program célja, hogy a benne dolgozók újra alkalmassá váljanak a napi munkavégzésre, be tudjanak illeszkedni egy közfoglalkoztatotti vagy piaci munkahelyre. Zoltán hatvanhat éves, friss nyugdíjas, szakácsként dolgozott. Négy éve lakik az átmeneti szállón, mióta aszófői otthona leégett. Őt elsősorban nem a fizetés motiválja: mint mondja, „hobbiból” jár dolgozni, szeret friss levegőn lenni, örül, hogy hasznos. A negyvenhat éves Lajosnak szobafestő szakmája van. Többször volt már teljes állása, de legtöbbször ő maga lépett ki, az állandóság hosszú távon nehézséget okoz számára – a máltai program többek között ezen próbál segíteni. Lajosra évek óta rendszeresen lehet számítani minden kedden és csütörtökön: a változatosság, a testmozgás és a pénzkereseti lehetőség miatt jön. Az elmúlt hetekben és a következő időszakban a szálló „melósainak” legfőbb feladata a szociális tűzifa fel- és lerakodása, illetve kihordása. A tranzitfoglalkoztatási program felelőse Tóth Zoltán Tamás szociális munkás, aki együtt dolgozik csapatával.

 

	
https://www.adomanyozz.hu/assets/uploads/files/43353-tuezelo.jpg adomanyozz.hu - gyűjtéseink

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.